en artikelbild

Nu byggs barnboenden för funktionshindrade barn

SVT Nyheter rapporterade nyligen om att många funktionshindrade barn tvingas flytta till boenden på grund av att de har förlorat rätten till assistans och föräldrarna inte längre orkar med den i många fall dygnet-runt-vård som krävs .

Detta är en direkt följd av den nedmontering av LSS som gjorts av regeringen och Försäkringskassan de senaste åren. Boenden för funktionshindrade, det som LSS-reformen på 90-talet styrde bort från, är för många än en gång verklighet i Sverige. Mer än hälften av alla kommuner i Sverige har svårt att hjälpa alla de som har förlorat sin personliga assistans.

De kommuner som har börjat bygga boenden för barn och ungdomar är hittills: Västerås, Jönköping, Ljungby, Malung-Sälen, Vadstena, Åstorp, Övertorneå och Eskilstuna.

Många kommuner har flaggat för att de på grund av de ökande kostnaderna bara kan erbjuda hemtjänst eller avlösning till familjerna. Följden kan bli att många familjer inte orkar längre, med sjukskrivningar som följd. Det här är med största sannolikhet ett stort problem som vi bara sett början på. ALFEMA Care kommer följa utvecklingen av detta, precis som vi bevakar LSS-utredningen.


Källor

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-funktionshindrade-barn-tvingas-flytta-till-barnboenden
https://www.svt.se/nyheter/val2018/loof-i-s-sverige-far-barnen-aterigen-aka-in-pa-institution

tillbaka